Segesta

(redirected from Acesta)
Also found in: Dictionary.

Segesta

(sĭjĕs`tə), ancient city of NW Sicily. Traditionally called a Trojan colony, it was the longstanding and bitter rival of Selinus. Athens undertook (415–413 B.C.) the disastrous expedition against Syracuse as an ally of Segesta in troubles growing out of a quarrel with Selinus. After this failure, Segesta got the help of Carthage, and Selinus was sacked (409). Thereafter Segesta was a Carthaginian dependency with some interruptions until the First Punic War, when it surrendered to the Romans. It declined in the 1st cent. B.C. Amid its ruins is a fine temple to Ceres.
References in periodicals archive ?
Acesta s-a nascut la 16/29 mai 1890 in orasul Botosani.
Pentru ca pluralismul valorilor, "conflictul intelectual si moral" pe care acesta il presupune, este "in mod tipic o chestiune de credinte care au fost dobandite in incercarea de a servi un scop bun care a aparut in calea credintelor dezvoltate in timp ce serveau un alt scop bun.
Desi ar putea parea prozaic, datorita empirismului sau accentuat, a anti-gnosticismului si a neincrederii in abstractii generalizante, conservatorismul nu este lipsit de poezie, metafizica sa opunandu-se progresului materialist si a apoteozei facuta acestuia de catre stiinta si tehnologia moderna: acesta "nu a diminuat si nu poate diminua taramul de mister si de tragism in care ne este dat sa vietuim.
Acesta a fost o fire vesela, caruia ii placeau petrecerile, muzica si teatrul.
Este adevarat ca acesta expansiune a conceptului de libertate s-a facut initial printr-o metoda de constrangere, respectiv, Codul Civil al lui Napoleon, impus de acesta multor state europene.
Acesta nu considera declaratiile recente ale Presedintelui drept "optimiste" sau "echilibrate", ci drept retorsiunile euforice ale cuiva care vrea mereu sa aiba dreptate.
Pe langa restrictia de varsta impusa de acesta, ce le permite sa voteze doar persoanelor ce au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor, inclusiv, singurele alte restrictii sunt impuse de alineatul 2: "Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
2) Gasitorul bunului este obligat ca, in termen de 10 zile, sa il restituie proprietarului ori, daca acesta nu poate fi cunoscut, sa il predea organului de politie din localitatea in care a fost gasit.
83 din 19 mai 1998 (16), instanta constitutionala romana stabileste anumite coordonate normative ale notiunii de "caz exceptional", statuand ca acesta are un caracter obiectiv, in sensul ca existenta sa nu depinde de vointa Guvernului, care, in asemenea imprejurari, este constrans sa reactioneze prompt pentru apararea unui interes public pe calea ordonantei de urgenta.
Acesta se intampla in tarile occidentale si in SUA unde sunt societati democratice construite pe baza drepturilor omului.
In conceptia haretiana, rolul statului si al guvernantilor era de a asigura si restabili "echilibrul corpului social" atunci cand acesta se clatina: "Nu ajunge ca suma bunastarii economice, intelectuale si morale a unei societati sa fie mare, mai este necesar ca ea sa fie repartizata cat se poate de armonios in masa sociala, caci este greu sa numim bogata sau culta o societate in care avutiile colosale ale catorva indivizi se ridica deasupra unei multimi de infometati sau in care patura subtire de intelectuali mascheaza si ascunde masa de jos care zace in ignoranta.
In al treilea rand, descentralizarea putea fi evaluata si in functie de autoritatile abilitate sa exercite tutela, din aceasta perspectiva oscilandu-se intre cazul in care aceasta este lasata in competenta exclusiva a puterii centrale si cel in care este organul tutelar este intotdeauna esalonul imediat urmator--fiind important daca acesta reprezinta sau nu la randul sau o entitate descentralizata--celui care de la care emana actul supus tutelei.