Polazna

The following article is from The Great Soviet Encyclopedia (1979). It might be outdated or ideologically biased.

Polazna

 

an urban-type settlement in Dobrianka Raion, Perm’ Oblast, RSFSR, situated on the Kama Reservoir, 20 km from Dobrianka. Oil and gas are extracted in the area.

The Great Soviet Encyclopedia, 3rd Edition (1970-1979). © 2010 The Gale Group, Inc. All rights reserved.
References in periodicals archive ?
107-184) utvrdena su dva polazna kriterija analize--izrazni i sadrzajni, a rezultat analize jest klasifikacija korpusnih leksema.
Preobrazbu kojoj je baza osnova polazne rijeci (33) Manova nalazi u obrnutom slucaju, kad je polazna rijec glagol, a njegova osnova istovjetna je s rijeci koja pripada nekoj drugoj vrsti rijeci, npr.
Preobrazba je manje prototipna ako polazna rijec ili preobrazba sadrze tematski sufiks.
U svim navedenim primjerima lako je pronaci hrvatsku zamjenu za englesku rijec: home port polazna je luka, HAND MADE FEST festival je rucnoga rada ili rukotvorina, red room je crvena, blue room plava, a green room zelena soba, soap opera je sapunica, a last minute rezervacija rezervacija u posljednji trenutak.
Tim dvama ciljevima, od kojih je prvi znatno tezi, sluze kao polazna tocka kriticke analize dosadasnjih dostignuca s tezistem na rezultatima romanista koji potjecu iz romanskih zemalja te s njemackog i engleskog govornog podrucja (uzeti su u obzir i neki azijski romanisti).