light court

light court

A recess formed by the outer walls of a building and used to provide light and air through windows to adjoining spaces within the building.
Mentioned in ?
References in periodicals archive ?
A central atrium surrounded by offices stands above the building's famed light court, a two-story lobby and public space with a soaring glass ceiling.
As the buildings climb higher towards the sky, the difference in floor heights is magnified--while the first few floors are similar in height, the higher floors vary --at 233 (the shorter, 12-story building), a "light court" was built, with a connection to 225 (the taller, 19-story structure).
A small light court in the middle was also placed to provide natural lighting for the deeper portion of the building.
A light court was created between the existing hospital and addition, wrapping the main circulation and waiting areas around it to aid in wayfinding.
I served them filleted and poached in a light court bouillon and with purple sprouting broccoli and a butter and white wine sauce.
The light court (or donut hole) penetrated all but the lowest three floors of the building.
Below ground is a labyrinth of technical facilities, rehearsal spaces and dressing rooms overlooking a light court, and a public cafe, also facing the courtyard.
His solution was to treat the house as a series of overlapping split levels organized around a central glass-roofed stair tower that could also function as a light court. The stairway simulates a hillside climb by leading you from overlook to overlook to the top of the site, where the best vista lies.
Needing Katiya's necromancer power, the empress of the Light Court has cast a protective spell, trapping Katiya in the Smolny Institute for Young Noble Maidens, the elite boarding school that she attends.
The City and Suburban Homes Companies residential complex on East 64th and East 65th street which were the last light court tenements built at the turn of the century that helped define urban development projects.
All this mechanical and (for most of us) rather sinister area is made bearable by a light court punched down next to the pool that greets visitors at the main entrance.
Like a square doughnut, the compact row house had a tiny, open-air, 8- by 12-foot light court at the center between the living room and the kitchen.