principal elevation

principal elevation

The façade or front elevation of a building.
References in periodicals archive ?
The garage would be forward of the principal elevation of the dwelling, with the site also located next to a public footpath adjacent to woodland opposite.
Raymond O'Brien: two rooflight windows and replacement of existing windows to principal elevation; at 1 Albert Street, Coatbridge.
BLANEFIELD Single storey extension to principal elevation of existing house at 8A Station Road G63 9HR for Mr Tom Furniss.
They include that no more than half the area of land around the original house is covered by additions or other buildings, that no extension is forward of the principal elevation or side elevation fronting a highway, and no extension can be higher than the highest part of the roof.
"The proximity and siting of the proposal mean that it will interrupt and compete in these key views of the principal elevation and diminish our ability to appreciate its stature."
Built in about 1991, Haulfryn's principal elevation is on a south-facing hillside, allowing a lot of natural light into the property and exceptional views across the undulating Vale of Glamorgan landscape.
On the principal elevation two entrances bifurcate around the central administrative division that rotates off grid to emphasise its difference as a non-teaching department.
The room stands forward of the principal elevation of your house, fronting a road.
Examples include a maximum holding capacity of 3,500 litres and not forward of the principal elevation fronting a highway.
Set in a prominent position on Rhiwbina Hill in an unique woodland setting, the impressive property has a south/south east facing principal elevation allowing a lot of natural light into the main living areas.
The principal elevation remains by far the most contentious element of the new extension, recalling the crudity (at worst) and stolid formal directness (at best) of the British Library (AR June 1998).
In the case of the Tainha building, however, the slits light stairwells along the rear wall, whereas here they create the principal elevation. That difference says much about the approach of the brothers, whose work has been seen as providing a dialogue between the major interior spaces of a building and the envelope that surrounds it.

Full browser ?